04/12/2018 El Centre Sanitari es prepara per fer front a la campanya gripal
La vacuna antigripal, especialment aconsellable en determinats grups de població, es començarà a subministrar a partir dilluns vinent
Dilluns de la setmana vinent, el Centre Sanitari del Solsonès començarà la campanya de vacunació per a la grip, especialment indicada per a determinats grups de població segons l’edat, que pateixin certes malalties que puguin patir complicacions davant d’aquesta afectació i grups de risc.
La grip és una malaltia respiratòria vírica que s'encomana fàcilment d'una persona a una altra. A Catalunya arriba amb l'hivern, la majoria de les vegades a partir de la segona quinzena de desembre, i s'incrementa habitualment durant les primeres setmanes de gener.
En la majoria de casos, les persones es recuperen en una o dues setmanes sense necessitat de rebre tractament amb fàrmacs específics però alguns, com els analgèsics i els antitèrmics, ajuden a alleujar o a escurçar algunes molèsties com el mal de cap o la febre. Els antibiòtics no curen la grip. És important seguir unes bones pràctiques d’higiene. Si es té la grip no s’ha de deixar cap tractament dels que s’estiguin prenent habitualment.
Vacunació
Els virus gripals canvien contínuament. Per aquesta raó cal vacunar-se cada any ja que la vacuna es prepara per protegir contra els virus que arribaran aquell hivern. El període ideal per fer-ho són els mesos d'octubre i novembre i el seu efecte dura un any. La vacuna s'elabora a partir de virus gripals morts; per això mai no pot produir la malaltia. Cal tenir en compte que protegeix contra la grip, però no contra el refredat comú ni contra altres infeccions respiratòries víriques.
Qui s’ha de vacunar?
La vacunació contra la grip estacional s'adreça especialment a les persones que tenen un alt risc de complicacions si pateixen la grip, com ara:
• Persones de 60 anys d'edat o més.
• Persones internades en institucions tancades: residències geriàtriques, centres de malalties cròniques i malalties mentals, etc.
• Adults i infants amb malalties pulmonars o cardiovasculars cròniques, incloent-hi l'asma.
• Adults i infants que han estat sotmesos a vigilància mèdica o hospitalització durant l'any anterior a causa de malalties cròniques metabòliques (incloent-hi la diabetis mellitus), malalties renals o hepàtiques cròniques, hemoglobinopaties i anèmies, asplènia, malalties neuromusculars greus o immunosupressió (incloent-hi les causades per medicació o pel virus de la immunodeficiència humana).
• Persones amb obesitat mòrbida.
• Infants i adolescents (dels sis mesos als divuit anys) tractats durant un llarg temps amb àcid acetilsalicílic i que, per tant, poden desenvolupar la síndrome de Reye (dany cerebral agut i problemes hepàtics de causa desconeguda) després de la grip.
• Dones embarassades.
També s'adreça a les persones o grups que poden transmetre la grip a persones en situació d'alt risc, com ara:
• Professionals de la salut, tant de l'atenció primària com de l'hospitalària.
• Treballadors d'institucions com residències geriàtriques o centres de malalts crònics, que tinguin contacte amb malalts o residents.
• Professionals d'assistència domiciliària a persones d'alt risc (infermeria, voluntariat, etc.).
• Persones que conviuen amb persones d'alt risc (incloent-hi els infants).
Uns altres grups als quals es recomana la vacunació són:
• Persones que realitzen serveis essencials per a la comunitat, per tal de minimitzar la interrupció de la seva activitat durant els brots gripals: policies, bombers, personal de protecció civil, etc.
• Viatgers internacionals: persones dels grups de risc no vacunades durant la temporada gripal i que es dirigeixin a zones tropicals en qualsevol època de l'any o a l'hemisferi sud entre els mesos d'abril i setembre.

|