Tel. 973 48 11 72

Fax 973 48 10 98

Plaça Guitart s/n

Solsona

ics
ics

NOTÍCIES DEL CENTRE SANITARI DEL SOLSONÈS


07/12/2018  Si vas al bosc a collir bolets, ves amb compte!

El Centre Sanitari del Solsonès recorda la importància d’identificar les espècies abans de recollir-les per tal de prevenir una intoxicació


Amb l'arribada de la tardor, una gran part de la població surt a collir bolets als boscos. Els bolets són ingredients imprescindibles en la preparació de molts plats de la gastronomia catalana, però la flora micològica de Catalunya inclou també espècies tòxiques, algunes de molt perilloses. El desconeixement i la confusió amb espècies comestibles d'aspecte semblant fan que cada any, en arribar la temporada de bolets, es produeixin intoxicacions, algunes, fins i tot, mortals. El criteri bàsic per evitar una intoxicació per la ingestió de bolets tòxics és consumir únicament aquells que se sap amb tota certesa de quina espècie són. Si es té algun dubte a l'hora d'identificar-los, rebutgeu-los.


Símptomes

Els símptomes d'intoxicació varien segons l'espècie que l'ha produïda. Es poden presentar un o alguns d'aquests símptomes: forts dolors d'estómac, suor freda, vòmits dolorosos i continuats, diarrees fètides i abundants, vertigen, prostració total, deliris i períodes alternatius de crisi i de calma. Els símptomes característics de cada espècie es descriuen en comentar els principals bolets tòxics. Els primers símptomes es poden presentar al cap de poca estona d'haver menjat els bolets (normalment entre mitja hora i tres hores) o aparèixer passades algunes hores. Les intoxicacions més greus, en particular la causada per la farinera borda (Amanita phalloides), es manifesten després d'unes 8 o 10 hores, de vegades més; per tant, el fet que els símptomes triguin a presentar-se és un indici que la intoxicació pot ser molt perillosa. Als primers símptomes d'intoxicació, per poc importants que semblin, s'ha d'anar immediatament a un centre sanitari. L'eficàcia del tractament depèn, en bona part, de la rapidesa amb que s'actuï.


Diagnòstic

Davant dels primers símptomes, s'ha d'anar immediatament a un centre hospitalari perquè la persona afectada rebi el tractament adequat. Convé portar-hi les restes que es tinguin dels bolets, ja sigui els trossos que s'ha eliminat en netejar-los o els bolets cuits que hagin sobrat. Això permetrà als especialistes identificar l'espècie que ha provocat la intoxicació i facilitarà l'aplicació del tractament més eficaç. Si no heu pogut guardar restes dels bolets podeu guardar una mostra del vòmit perquè els metges identifiquin amb més precisió el tòxic ingerit. Quan són unes quantes persones les que han menjat els bolets, les que no presenten símptomes d'intoxicació cal que també rebin assistència mèdica, ja que és probable que també hagin ingerit bolets tòxics.


Consells i recomanacions

- Preveniu intoxicacions
A l'hora de collir-los i consumir-los, seguiu els consells següents:
- Colliu només els bolets d'espècies comestibles conegudes, que presentin un bon estat de conservació i que sapigueu identificar del cert. Davant de qualsevol dubte, no l'agafeu mai i encara menys us el mengeu.
- Rebutgeu els exemplars trencats, els que ja s'han començat a descompondre o els que estiguin florits, amarats d'aigua o s'han gelat durant la nit.
- Cal tenir en compte que, després de la pluja, es poden descolorir o, contràriament, poden estar massa acolorits per haver absorbit humitat. També poden haver perdut part de l'ornamentació i això us podria confondre.
- Transporteu-los en un cistell rígid i airejat, per evitar-ne la fermentació.
- Conserveu-los preferentment al frigorífic.
- Consumiu-los com més aviat millor, ja que la majoria s'alteren ràpidament, i amb moderació, preferentment, com a acompanyament.
- Millor consumiu-los cuits, ja que alguns bolets són comestibles quan s'han cuinat i, en canvi, poden resultar tòxics si es mengen crus o poc cuits.